3e Kwartaal 2014
De zomer is er en begint heet. Met de paardenhorzels, vliegen en dazen. De castratie doet zijn werk. Beide zijn makker. Sarko blijkt eigenwijs en schijnheilig in zijn ondeugd. Ollie is volgzaam, steeds liever maar halsteren kan nog niet en borstelen een beetje heel af en toe. Uit wandelen vinden ze geweldig, maar de prikbeesten gooien roet in het eten. Ze genieten van een koele schone stal. Ik vind Sarko wel mager ondanks dat hij ontwormt is en genoeg te eten heeft. (En ook eet, heel de dag door) Misschien is het enkel een kwestie van meer spieren kweken door wandelen en wat werken/sjouwen. Dit najaar is het zaak dat we riemen, banden, zadel e.d. gaan zoeken. Ollie moet halstertam worden. Hulp komt van juf Yvonne; 13 jaar en heel vaardig met paarden.
29 Juni gaat het regenen. Niet zuinig, dus wandelen zit er niet in. Als het droog is is er teveel ander achterstallig werk. Ollie en Sarko worden steeds makker. Sarko blijft lui, of het is zijn spel en ondeugd. Door draadhekken heenstappen, ontsnappen en voor je op de loop gaan, het hoort er allemaal bij.
Terwijl Yvonne Sarko aan het touw meeneemt blijkt Ollie in de achterste benen te gaan. Wil niet wandelen en smijt mij van het halstertouw af tegen de grond en houtstapel in een berg met doornige takken. Ik lach eerst nog. 's Avonds merk ik dat ik toch wel erg veel pijn aan mijn schouder heb. Ollie is zeer sterk. En verschrikkelijk lief als hij niks mankeert.
Heeft 3 dagen mank gelopen door een ontsteking net boven de hoef. Zodra dit open is en er wat vuil uit kan is hij weer helemaal het mannetje.
2e Kwartaal 2014
Het maatje voor onze makker, of andersom, is een feit. Ollie. De uk. Allen qua uiterlijk, want hij lijkt gewaagd aan Sarko. Alleen is Sarko 'forest-wise' en neemt hem mee naar de uithoeken van de paar hectare. Tussen middag-quality-time en varkens-eten-happening en daarna; de avond, zien we de twee ezels niet. Sarko is acuut een andere ezel. Laat van mij hetzelfde toe als altijd, maar kan niet kiezen. Dus gaat na een bepaalde tijd toch verder met zijn nieuwe vriendje, Ollie.
Ollie moet natuurlijk nog een hele tijd wennen. Dat mag. De kop borstelen en een stukje van zijn hals, okee, dat mag. Verder geen polonaise aan het lijf.
Ze zijn in een paar dagen al onafscheidelijk. Ik ben gerustgesteld.
Na 2 weken is Ollie al aardig gewend aan het dagelijks ritme. Staat al wat meer toe van ons mensen. Is meer met Marc dan met mij. Is minder schrikkerig en lijkt te genieten van alles om hem heen. Sarko is zijn maatje, precies zoals we het bedacht hadden. Een goede borstelbeurt is nog niet mogelijk, maar na castratie weten we zeker dat we twee hele fijne ezels hebben. Zijn hoefjes slijten al goed, die zijn te lang door het in een modderige wei staan. Ollie wordt door Sarko rondgeleid, begeleid en samen gaan ze de stal in als het hard regent. Hij is wel volgzamer dan Sarko, lijkt nieuwsgieriger en olijker.
Het is een erg leuk stel, erg verschillend van elkaar, zowel qua uiterlijk als karakter. Als we roepen zal Ollie ook gelijk balken, Sarko niet. Die doet meer waar hij zin in heeft en is slimmer. Wil hij niet gezien worden (geen behoefte aan aandacht van mensen) dan houdt hij zich stil en verstopt. Sarko & Ollie voelen mensen aan alsof ze een broekzak hebben. Zijn er spanningen tussen M&M of andere menselijke nukken, dan is dat direct merkbaar aan de ezels.
aanrader; Als de dieren spreken konden.
1e Kwartaal 2014
Tips voor zijn slechte vacht op de oren en soms op de neusbrug en tegen insecten;
- Mitosyl creme
- Jeneverbesolie/Huile de baie de Génivrier
- Calendula in ganzenvet
Door de aanhoudende regenval hebben we weinig met hem kunnen wandelen. Hij wordt er wat stuurs van. We compenseren dit door hem elke middag vrij te laten grazen in de vallei naast en onder het huis en op de lagere terrassen naar de rivier toe. Ik heb nog wel eens vrees dat hij uitglijdt op de steile modderpaden vlak langs afgronden en rotspartijen. Maar hem het vertrouwen schenken en vaak ook samen met hem daar 'klauteren' doet mij versteld staan wat het dier -al- kan. Hij stort zich van oude muurtjes af wat wij hem niet na doen, bang onze 'poten' te breken. Vernuftig, als een kind van 4 dat sneller en makkelijker met een Iphone omgaat dan jij ooit zult doen. Aarzelt bij nattigheid, moerasachtig terrein, takken over zijn paadjes. Maar met aanmoediging is hij berg-proof. Toch blijft het in deze nattigheid een zorg. We hoeven hem niet zo te verwennen als dat we doen. Sarko staat er goed doorvoed bij met een dikke wintervacht. Is alleen tot de enkels wat lang modderig, verzorgd zichzelf goed.
Hij blijft ons troetelkind.
Sarko wordt klierderig door de buurezels. We gunnen hem de omgang wel, het er staan en wat grazen. Maar het gedrag waar de jonge puber mee thuiskomt is net als dat je kind stiekem staat te blowen met de grotere jongens een straatje verderop.
Maand 6 December
De laatste 2 weken van het jaar moest hij het even met Marc doen als hoofdverzorger. Met de 2 weken in het nieuwe jaar kreeg hij een les structuur en discipline. Het heeft hem meer vrijheid gegeven, duidelijkheid, om karakter te tonen. Ondeugd, vreugde, speelsigheid en Marc volledig voor zich gewonnen. Een grote troostrijke vriend die zich vol overgave aan je toevertrouwd. Meer zelfvertrouwen maakt hem vriendelijker en makkelijker te hanteren. Nog steeds, vermoedelijk voor altijd, is veelgeduld een must en de aard van het dier accepteren. Omarmen is beter.
Een half jaar Sarko de ezel; Bevestigt dat ik al 'om & hooked' was voor ik een ezel had. Dat zelfs Marc gezwicht is voor ezel-charmes. Dat de kosten niet de ezel zijn, maar alles erom heen. Dat we een geweldige habitat hebben voor Sarko, ook al trekken dierenartsen hun neus op als we vertellen dat hij in het bos leeft.
Hij is gezond, op een vacht-issue na op zijn oren. Er wordt aan gewerkt!
Maand 5 November
Hij eet goed, is sociaal, nog steeds lief en rustig, minder opgewonden en onhandelbaar. Kan ook door de vele regenval komen. Pikt zijn graantje goed mee. Moet het spelen missen met soortgenoten, zijn 3 zussen en moeder. Tijdens de lange dagen in de regen met de hoeven diep in de modder, moet hij zich vervelen. De varkens zijn geen partij voor de kracht van Sarko. Dit doet ons zeer. Tijd dus om echt in actie over te gaan. Crowdfunding! Op tafel staat er al een jampot met een donatie van Londense vriend John en van Robyn en Simon.
Teller op 350€ begin december. Niet slecht, maar het behoeft enige uitbreiding naar iets internationalers. Vertalen en een goede website zoeken.
Sarko doet af en toe een hazeslaapje in de stal snachts, maar veelal blijft hij buiten. Hij graast half soezend rustig door en ik geef hem geen ongelijk. Gelukkig nog veel groen te smikkelen en ander voedzaam lekkers. Blij met nog geen dik pak sneeuw. We genieten heel erg van zijn aanwezigheid. Hij verbindt ons op zijn manier door onze liefde voor dieren en hem in het bijzonder.
Maand 4 Oktober
Het geleid wandelen is een drama aan het worden. Te veel testosteron. Lastig, maar ik hou vol, hoewel de wandelingen wel kort zijn. Er even uit.
Loopt elke ochtend en of nacht van zijn terrein af, vreet planten die hij niet mag eten, laat zich zoeken en dwingt Marc om fase 3 van het hekwerk plaatsen te versnellen. Op de rustige momenten of als er bezoek is laat hij me even op zijn rug zitten. Verder is en blijft het een lieve ezel die veel meer uitdaging, aandacht, training en een maatje verdient.
Crowdfunding zie ik als enige oplossing, maar de juiste presentatie heeft tijd nodig om te groeien.
Hij ziet er goed (doorvoed) uit, vacht is zacht en wollig genoeg voor de winter. Hij is de luxe van een stal niet gewend en geniet er bij veel regen erg van. Verder heeft hij een harde pit en genieten we van elkaar.
We leren elkaars fysieke kracht ook beter kennen, een beetje met hem dollen kan best.
Maand 3 September
Weinig nieuws. Groeit goed mee in de beestenbende. Stemt zijn gedrag af op de aandacht die hij krijgt; hoe meer hoe voorbeeldiger. Heeft een te ruige vacht op neus en oren, beetje schurfterig. Dierenarts-vraag dus. (Als de vliegen verdwijnen en het blijft of wordt meer, dan dierenarts langs laten komen. Was ik toch al van plan, eind oktober. Dan is hij hier 4 maanden en mag wel een echte check-up krijgen)
Draagt katten of accepteert mij op zijn rug. Kan los grazen.
Verder leren we Sarko kennen als een wat verlegen knuffelkont. Heeft lak aan de stal, al komt het met bakken uit de hemel. Accepteert als er eens wat minder tijd voor hem is, maar laat dit wel duidelijk merken door zich diep in het bos terug te trekken en niet te antwoorden als ik hem roep. (<--- ook gewoon zijn spelletje)
Weken 7 & 8
Alles gaat z'n gangetje. Gasten die ons leven verrijken. Sarko krijgt andere aandacht. Minder frequent, maar wel langer of zwaarder. We hopen hem zo flexibel te maken voor alles dat leeft en beweegt, de omgeving en nieuwe uitdagingen. Ik wil meer off-road met Sarko. Hij zal toch echt moeten leren lopen op ongebaande paden. Verder is hij ontwormd, zijn vacht werd te ruig. De bulten van de dazen en horzels zijn zorgelijk. Maar weer zeggen de kenners en de dierenarts dat ezels dit aankunnen. In de gaten houden. Gelukkig is de herfst in aantocht.
De stal is echt zijn thuis aan het worden. Hij gedoogt de varkens, die slapen en drinken in de stal. Hij is op zijn mindere momenten fel naar de varkens toe. Dolt met de katten en is prima te leiden.
Week 6
De schuiltent blijft hij weigeren. Vindt het maar een stom ding. Gaat eindelijk het stalpad af en snabbelt zijn kostje bij elkaar in het bos. Komt af en toe naar me toe van een grote afstand als ik hem roep. Is dol op 'bende'; veel verschillende wezens met een harteklop bij elkaar. Ik moet met slecht weer oppassen dat ik hem blijf zien als gezelschapsdier.
Het verbaast me wel dat ik na 6 weken eigenlijk alles met hem kan doen. Beetje dollen, overal borstelen, hoeven nakijken, lokken, vrij laten grazen tijdens wandelen, tanden nakijken, aan en in zijn oren zitten, corrigeren met gebruik van stem.
Week 5
Vraagt steeds minder aandacht van M&M. Is wel bij de goot op vaste momenten van de dag. ('s ochtends, rond midi, 1800 uur varkens-eten-geven-tijd en aanvang schemering voor de borstelbeurt en het welterusten zeggen.) Tijdens de graaspauzes van de wandelingen blijft hij ook zonder touw in de buurt. Alle hoeven mogen even opgetild en bekeken worden. De steentjes laat hij eruit peuteren. Sarko ziet er blij uit en kan best een (stress)stootje hebben. Daagt me af en toe uit om te kijken of ik net zo sterk en slim ben.
Week 4
Wondjes gaan langzaam dicht. Sarko vindt alle aandacht leuk. Plaagt de hond, neust met de katten, laat de kippen vliegen van zijn poten pikken. Wandelingen worden steeds langer, de graaspauzes ook. M&M, gaste Vanja en ezel gaan te voet naar het dichtst bijzijnde dorp. Laat zich aan een ring in een rotswand zetten. Moeten uit het zicht zijn voor hij stopt met bokken. Is het na een half uurtje beu en balkt. Verder vindt hij alle menselijke aandacht prima, mits rustig en van voren benaderd.
Week 3
Sarko stopt met balken. Alleen ons groeten geeft hij een aanzet tot een balk, maar hij maakt hem niet af. Halster gaat af. Vertoeft vaak bij de stal en de varkens. Borstelen staat hij toe, staart inclusief. Yvonne geeft een Masterclass en we starten met wandelen. Sarko aangelijnd volgt goed. Heeft af en toe de beweging van een twijgje richting rug nodig ter aanmoediging.
Week 2
Graasruimte wordt vergroot naar een ruime hectare. Het pad naar de stal is vrij om te lopen. De rest wordt graaswerk. Sarko neemt genoeglijk zijn stofbaden. Balkt minder. Heeft er wat wondjes bij door ongeziene stenen en de horzels die hem te grazen nemen. Door irritatie gaat hij schuren en worden de prikjes wondjes.
Cotivet is tegen de vliegen, maar kost 40 € per flesje a 50ml. Het is in 1 week leeg en een gebed zonder einde.
Week 1
Ruim een 500 m2 om te wennen net achter de goot. De goot grenst aan het terrein voor het huis waar M&M, hond, katten en kippen heel de dag door voor leven en aandacht zorgen.
Halster blijft aan. Sarko balkt regelmatig. 's Nachts ga ik eruit om hem te laten weten dat we in de buurt zijn.
Brandwond door schurend touw op hiel wordt door vliegen schoon gehouden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten